Home > Basisrechten > Opvang en onderdak > Vrouwenopvang > Huiselijk / eergerelateerd geweld > Geen verblijfsvergunning 
Politie & terugkeer Legaal worden Basisrechten
Nieuwsbrief
Stichting LoS

Geen verblijfsvergunning

Hier vindt u meer informatie over 'illegale' vrouwen, die geen verblijfsvergunning hebben als ze in de vrouwenopvang komen. Voor vrouwen zonder verblijfsvergunning moet per geval bekeken worden wat het perspectief is op een verblijfsvergunning en op sociale voorzieningen tijdens de procedure.

Heeft een 'illegale' vrouw recht op een plek in de vrouwenopvang?

'Illegale' vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld of eergerelateerd geweld kunnen worden opgevangen in de vrouwenopvang. Volgens het internationale Vrouwenverdrag hebben ze daar recht op.

Hoe werkt de procedure?
Wanneer een vrouw zich meldt bij de opvang moet een aanvraag voor een verblijfsvergunning schrijnend bij huiselijk geweld ingediend worden door de opvang. Voor de aanvraag maakt het niet uit wie de relatie heeft verbroken. De aanvraag voor een verblijfsvergunning schrijnend moet binnen een jaar na het verbreken van de relatie worden ingediend. Om de aanvraag succesvol te laten zijn, moet bewezen worden dat er huiselijk geweld heeft plaatsgevonden. De volgende documenten zijn daarbij nodig:
  • Een verklaring van aangifte bij de politie, of alleen een melding van huiselijk geweld (hierbij moet de politie ervan overtuigd zijn dat er geweld heeft plaats gevonden) EN
  • Een verklaring van een (vertrouwens)arts of een andere hulpverlener. De vertrouwensarts hoeft niet de eigen huisarts te zijn OF
  • Een verklaring van verblijf in de vrouwenopvang OF
  • Andere gegevens, deze moeten objectief zijn en van een betrouwbare bron
Recht op sociale voorzieningen?
Als de aanvraag voor een verblijfsvergunning is ingediend, kan een beroep worden gedaan op de Regeling Verstrekkingen voor bepaalde categorieën vreemdelingen (RvB) van de COA. Het is niet mogelijk sociale voorzieningen aan te vragen voor deze vrouw bij de gemeente.

Via de RvB heeft een 'illegale' vrouw in de vrouwenopvang zit, recht op de volgende voorzieningen:
•    leefgeld
•    ziektekostenverzekering

Het is belangrijk zo snel mogelijk een aanvraag voor RvB in te dienen. Het kan slim zijn alvast een aanvraag in te dienen ook al is deze nog niet helemaal compleet (er mist bijvoorbeeld nog een paspoort). Dit gebrek kan later worden hersteld maar in de tussentijd loopt de RvB al.

MEER INFO
-Rvb
-Verblijfsvergunning schrijnend huiselijk geweld
-Gezondheidszorg

HANDIGE LINKS
-COA

    © Stichting LOS