Home > Basisrechten > Opvang en onderdak > Vrouwenopvang > Huiselijk / eergerelateerd geweld > Een verblijfsvergunning > De vrouw heeft langer dan 5 jaar een verblijfsvergunning bij partner 
Politie & terugkeer Legaal worden Basisrechten
Nieuwsbrief
Stichting LoS

De vrouw heeft langer dan 5 jaar een verblijfsvergunning bij partner

Als een vrouw 3 jaar een afhankelijke verblijfsvergunning heeft gehad van haar partner, heeft ze recht op een zelfstandige verblijfsvergunning. Dit gebeurt niet automatisch. Het is belangrijk om na 3 jaar een zelfstandige verblijfsvergunning aan te vragen. Een vrouw met een zelfstandige verblijfsvergunning heeft namelijk recht op dezelfde hulpverlening en sociale voorzieningen als een vrouw met de Nederlandse nationaliteit.

Wat als de vrouw na 5 jaar nog geen zelfstandige verblijfsvergunning  heeft aangevraagd?
Dan heeft ze nog steeds een afhankelijke verblijfsvergunning. Wanneer ze dan in de vrouwenopvang komt blijft haar afhankelijke verblijfsvergunning maximaal 1 jaar doorlopen hoewel ze niet meer samen is met haar partner. Als de relatie definitief verbroken is, verliest ze haar verblijfsvergunning. Omdat ze al meer dan 5 jaar legaal in Nederland verblijft, kan vrij eenvoudig een zelfstandige verblijfsvergunning worden geregeld. Dien daarvoor een aanvraag in voor een verblijfsvergunning voortgezet verblijf. Daarvoor is een bewijs van de ziektekostenverzekering van de vrouw nodig en een kopie van het paspoort.

Recht op sociale voorzieningen?
Als de vrouw in de vrouwenopvang zit, heeft ze recht op de volgende voorzieningen:
  • advocaat
  • financiĆ«le steun (uitkering)
  • ziektekostenverzekering
  • huisvestingsvergunning
  • opleiding volgen / werken
MEER INFO
-Verblijf bij partner

HANDIGE LINKS

    © Stichting LOS